ßßß Cookit - przepis na Frittata pieczarkowa FIT

Frittata pieczarkowa FIT

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych, mało pracochłonnych dań. Najczęściej jadam frittaty na śniadanie, ale zdarza mi się też w ciągu dnia czy na kolację. Wersji frittaty jest mnóstwo - na blogu znajdziecie kilka przepisów, chociaż najczęściej przygotowuję sobie jakieś nowe wersje i smaki. Moja ulubiona jak dotąd to pikantna frittata z fasolką szparagową
Dziś frittata pieczarkowa - intensywnie pachnąca estragonem, który uwielbiam. Można go zastąpić innymi ziołami. Doprawiona też na ostro (mdła frittata mi by nie smakowała, ale to juz kwestia gustu). Do tej frittaty nie musimy smażyć pieczarek ani cebuli - całość powstaje bez dodatku żadnego tłuszczu i jest na prawdę soczysta i pełna smaku pieczarek. Warto się przekonać samemu.
Składniki: (porcja dla 1 osoby)
2 jajka
2 łyżki serka wiejskiego odciśniętego z serwatki
5-6 średnich pieczarek
5cm kawałek pora
przyprawy: sól morska, pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma, estragon
Szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki, pora kroimy na cieniutkie plasterki i drobno siekamy.
Pieczarki i pora rozkładamy na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Jajko roztrzepujemy z serkiem, przyprawiamy i łączymy z podpieczonymi pieczarkami (jeśli są zbyt wilgotne to lekko je odciskamy. Dokładnie mieszamy całość i przekładamy do silikonowej foremki.
Pieczemy do ścięcia się jajek - około 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2016/04/frittata-pieczarkowa-fit.html