Wykonanie
Na kuchnię podkarpacką wpłynęły nie tylko lokalne produkty i tradycje, ale również ludność napływowa, która w różnych okresach zasiedlała te ziemie. Stąd
między innymi silne wpływy kuchni kresowej, która na Podkarpaciu jest dobrze znana i zadomowiła się na dobre.Barszcz wołyński to jeden z przykładów na takie właśnie danie. Jego zaletą jest wykorzystanie wielu warzyw, które na Podkarpaciu były i są dostępne przez cały rok.Przygotowując ten pyszny barszcz bazowałam na przepisie z książki „Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem”, jednak przeszukując Internet trafiłam na wiele przepisów, które nieco różnią się od siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie
buraczków i
kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :)Składniki na duży garnek:3 średnie
buraczki czerwone, ugotowane½ główki
kapusty (włoskiej lub białej)1 puszka
białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej
białej fasoli3
marchewki½ średniego
selera5
ziemniaków2 łyżki
przecieru pomidorowego6 ząbków
czosnku1,5 litra
bulionu (może być z
kostki rosołowej)200 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąki1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuszczypta kwasku
cytrynowegoKapustę drobno poszatkować. Ugotowane
buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Marchewkę i
seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce,
ziemniaki i
czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości
ziemniaków. Dodać odsączoną
fasolkę.
Śmietanę wymieszać z
przecierem pomidorowym i
mąką. Zaprawić gorącym
wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić
cukrem,
solą,
pieprzem i kwaskiem
cytrynowym. Zagotować i wyłączyć gaz.