ßßß Cookit - przepis na Barszcz wołyński

Barszcz wołyński

nazwa

Wykonanie

Na kuchnię podkarpacką wpłynęły nie tylko lokalne produkty i tradycje, ale również ludność napływowa, która w różnych okresach zasiedlała te ziemie. Stąd między innymi silne wpływy kuchni kresowej, która na Podkarpaciu jest dobrze znana i zadomowiła się na dobre.
Barszcz wołyński to jeden z przykładów na takie właśnie danie. Jego zaletą jest wykorzystanie wielu warzyw, które na Podkarpaciu były i są dostępne przez cały rok.
Przygotowując ten pyszny barszcz bazowałam na przepisie z książki „Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem”, jednak przeszukując Internet trafiłam na wiele przepisów, które nieco różnią się od siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :)
Składniki na duży garnek:
3 średnie buraczki czerwone, ugotowane
½ główki kapusty (włoskiej lub białej)
1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
3 marchewki
½ średniego selera
5 ziemniaków
2 łyżki przecieru pomidorowego
6 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta kwasku cytrynowego
Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Bulion zagotować, dodać do niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę.
Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć gaz.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/barszcz-woynski.html