ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z pieczarkami i soczewicą w papierze ryżowym

Gołąbki z pieczarkami i soczewicą w papierze ryżowym

nazwa

Wykonanie

Do takich gołąbków można wykorzystać ryż i soczewicę, które zostały nam z poprzedniego dnia, a z papierem ryżowym jest znacznie mniej pracy niż z kapustą. Szybko mięknie i można bez specjalnej zręczności uformować z niego pożądane kształty gołąbkowe. Dodatkowo dość szybko można to danie przyrządzić i stanowi wartościowy i smaczny posiłek dla całej rodziny lub grupki przyjaciół.
Składniki (4 porcje)
około 350 g pieczarek
0,5 szklanki brązowego ryżu
1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego
1 łyżeczka kurkumy
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz
16 arkuszy papieru ryżowego
odrobina oliwy do wysmarowania naczynia
Sos do gołąbków
0,5 szklanki soku pomidorowego
0,5 puszki pomidorów w kawałkach
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki lub kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać cebulę. Podsmażać chwilę, a następnie podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula zmięknie. Wtedy należy dodać pieczarki i posolić. Dusić chwilę, mieszając i podlewając odrobiną wody. Dodać ryż, kurkumę, sok pomidorowy i soczewicę. Doprawić do smaku i odparować nadmiar soku. Szczypiorek umyć i drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sos
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilkę podsmażać, ale uważając, aby czosnek się nie przypalił. Gdy czosnek lekko się zrumieni wlać sok pomidorowy i pomidory w kostkach. Dodać świeżą bazylię, sól i pieprz. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
Gołąbki
Przygotować większą salaterkę lub miskę z odrobiną ciepłej wody. Zanurzać w wodzie papier ryżowy na kilka sekund i wykładać na deskę. Na każdy krążek papieru ryżowego nałożyć czubatą łyżkę farszu pieczarkowosoczewicowego i zawinąć w kształt rulonu lub kwadratu, podwijając nadmiar papieru pod spód zawiniątka. Gotowe gołąbki ułożyć w formie posmarowanej odrobiną oliwy i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚ przez około 25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/goabki-z-pieczarkami-i-soczewica-w.html