Proste w przygotowaniu, podzielne i efektowne ciasto bez pieczenia. Coś dla wielbicieli dużej ilości jabłek i serników. Masę serową możemy przygotować klasycznie dodając pastę waniliową lub też sięgnąć po smakową wersję serka i oczarować naszych gości pomarańczowym smakiem masy. Uwielbiam takie szybkie i smakowite ciasta, do których przygotowania nie muszę włączać piekarnika. :)Składniki:200 g ciastekmaślanych150 g krakersów280 g rurek waflowychkakaowych300 g czekolady brownie lub innej ulubionej + 2 łyżki mleka + 1 łyżka masłaMasa jabłkowa:1/2 szklanki kaszy manny1,5 kg jabłek1/2 szklanki cukru150 g masłałyżeczka cynamonuMasa serowa:1 kg serka twarogowegopomarańczowego - możemy też użyć zwykłego sera trzykrotnie zmielonego jak na sernik, tylko musimy dodać więcej cukru (ok. 1 szklanki) i łyżeczkę pasty waniliowej1/2 szklanki cukru· szklanka kaszy manny200 g masłaMasa jabłkowa - Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy razem z kaszą manną, cukrem, cynamonem i masłem. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstej masy. Jabłka powinny stracić swoją surowość.masa serowa - Ser, masło podzielone na mniejsze kawałki, cukier i kaszę przekładamy do dużego garnka. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej i gładkiej masy.Na danie formy (25 x 35 cm) układamy warstwę maślanychciasteczek. Na herbatniki wykładamy gorącą masę jabłkową. Na jabłkach układamy warstwę rurek. Na rurki wylewamy gorącą masę serową. Na masie układamy warstwę krakersów. Ciasto chłodzimy.Wierzch polewamy rozpuszczoną nad gorącą kąpielą wodnączekoladą brownie z łyżką masła i 2 łyżkami mleka. Ciasto dekorujemy kiwi.Smacznego!