ßßß Cookit - przepis na Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą

Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą

nazwa

Wykonanie

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.
Składniki:
-ok. 80 dkg łopatki
-ok. 1 kg małych młodych ziemniaków
-ok. 1 kg kapusty kwaszonej
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
-olej
Kilka godzin przed pieczeniem łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki czosnku,
skrapiamy delikatnie olejem i odstawiamy.
Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, na niej ziemniaki,
na nich łopatkę
i przykrywamy pozostałą kapustą.
Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/04/opatka-pieczona-z-modymi-ziemniakami-i.html