ßßß Cookit - przepis na Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę

Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Tarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników.
Składniki:
2 1/2 kg jabłek
½ łyżeczki mielonego cynamonu
60 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając smażyć około 10 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 6 minut i odwrócić do góry dnem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/konfitura-ze-smazonych-jabek-do-soikow.html