Wykonanie
            
Jeśli ktoś lubi słodkości z dodatkiem 
cynamonu to polecam 
jabłka w karmelu....Jak dla mnie to jest trochę za słodkie..Przepis cytuję za Marinik.3 kg 
jabłek - twardych i takiej odmiany, która pod wpływem temperatury nie rozpada się (np. Champion)1 kg 
cukru1 
cytryna3 łyżeczki mielonego 
cynamonuJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobne plasterki (ja dzielę całe 
jabłko na osiem części i takie cząstki plasterkuję - 2-3 mm). Zasypać 
jabłka cukrem, wymieszać i pozostawić na kilka godzin - aż puszczą sok. 
Jabłka mocno odcisnąć a powstały sok gotować na wolnym ogniu - do zmniejszenia objętości w taki sposób - aby powstał gęstawy i o kolorze 
miodowy syrop. Otrzeć 
skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wrzucić do 
syropu jabłka i 2 łyżeczki 
cynamonu oraz 
sok z cytryny dalej gotować kilkanaście minut ciągle mieszając. 
Jabłka puszczą dodatkowy sok, tak więc 
syrop stanie się po kilkunastu minutach znów rzadszy. Wyjąć 
jabłka łyżką cedzakową na sito lub durszlak i ponownie odcisnąć z nich sok. Pozostały w naczyniu 
syrop z dodanym 
syropem po odciśnięciu 
jabłek nadal gotować, aż ponownie zgęstnieje, a pod koniec gotowania dodać także pozostałą łyżeczkę 
cynamonu oraz otartą 
skórkę z cytryny. Ponownie wrzucić do gęstego 
syropu jabłka i jeszcze nieco odparować.Przepis dodaję do Akcji 
Przetwory 2011 .