Wykonanie
            Ostatnie 
jabłka spadają. Szkoda, by się zmarnowały. Ostatnio dostałam z pracy 3 wielkie siatki 
jabłek. Cóż było zrobić? Stanęło na kompotach i oczywiście zasmażanych jabłuszkach do szarlotki, którą robię dość często. A takie własnoręcznie zrobione są najlepsze, najzdrowsze i do tego za darmo :).W ilości składników podaję proporcje, a wiadomo, że wszystko zależy od ilości posiadanych 
jabłek.Składniki:- 4 kg 
jabłek,- 50 dag 
cukru,- ok. 2 szklanki 
wody (tyle, by 
jabłka na początku się nie przypalały),- kwasek 
cytrynowy,- część 
jabłek można zrobić z 
cynamonem, jeśli szarlotki zawsze z nim robimy.Sposób wykonania:
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę usuwając ogryzek. Wrzucamy je do 
wody wymieszanej z kwaskiem 
cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Uprażone i jeszcze gorące 
jabłka przekładamy do słoików i nie do końca zakręcone, wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego 
wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy 
wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.
