ßßß Cookit - przepis na Jabłka tarte do słoików na zimę

Jabłka tarte do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie jak co roku wśród moich przetworów zimowych muszą znaleźć się jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!
Składniki:
1 kg jabłek
30 dag cukru
Cukier waniliowy lub cynamon
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i odrzucić gniazdka nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić aż się całkiem rozpadną. Dodać cukier i cynamon, mieszać aż marmolada stanie się gęsta. Dodać kwasek, przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Możemy również jabłka upiec w piekarniku w temperaturze 150°C, (lecz bez wody) około pół godziny. Wtedy 10 minut przed końcem pieczenia doprawić.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/07/jabka-tarte-do-soikow-na-zime.html