Wykonanie
Tradycyjnie jak co roku wśród moich
przetworów zimowych muszą znaleźć się
jabłka tarte. Są pyszne, zarówno do kanapek, naleśników i co najważniejsze do szarlotki! Polecam!
Składniki:1 kg
jabłek30 dag
cukruCukier waniliowy lub
cynamon1 płaska łyżeczka kwasku
cytrynowegoWykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i odrzucić gniazdka nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami
wody i dusić aż się całkiem rozpadną. Dodać
cukier i
cynamon, mieszać aż
marmolada stanie się gęsta. Dodać kwasek, przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Możemy również
jabłka upiec w piekarniku w temperaturze 150°C, (lecz bez
wody) około pół godziny. Wtedy 10 minut przed końcem pieczenia doprawić.