ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem

nazwa

Wykonanie

Zawsze mam w domu przynajmniej kilka pieczarek – na zupę, do sałatki albo do faszerowania. Nie zajmuje to wiele czasu, a smak jest pyszny. W towarzystwie surówki faszerowane kapelusze mogą być ciekawym daniem obiadowym albo kolacyjnym. Dobrze sprawdzą się też na przyjęciach i jako przystawka.
Składniki
16 niezbyt dużych pieczarek
1/3 szklanki kaszy gryczanej
1 duży por
6 łyżek utartego sera (dobra gouda lub parmezan)
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
2 łyżeczki masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia pieczarek
Przygotowanie
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości. Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki. Pora drobno posiekać, ogonki i dwie pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora. Dusić chwilę, podlewając wodą. Dodać posiekane pieczarki i posolić. Dusić do odparowania wody i zrumienienia pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do kaszy 3 łyżki utartego sera. Kapelusze pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/pieczarki-faszerowane-kasza-gryczana-z.html