Wykonanie
Zawsze mam w domu przynajmniej kilka
pieczarek – na zupę, do sałatki albo do faszerowania. Nie zajmuje to wiele czasu, a smak jest pyszny. W towarzystwie surówki faszerowane kapelusze mogą być ciekawym daniem obiadowym albo kolacyjnym. Dobrze sprawdzą się też na przyjęciach i jako przystawka.
Składniki16 niezbyt dużych
pieczarek1/3 szklanki
kaszy gryczanej1 duży
por6 łyżek
utartego sera (dobra gouda lub
parmezan)
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi2 łyżeczki
masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia
pieczarekPrzygotowanie
Kaszę opłukać pod bieżącą
wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości.
Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki.
Pora drobno posiekać, ogonki i dwie
pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić
pora. Dusić chwilę, podlewając
wodą. Dodać posiekane
pieczarki i posolić. Dusić do odparowania
wody i zrumienienia
pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną
kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do
kaszy 3 łyżki
utartego sera. Kapelusze
pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami
masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z
pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami
utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.