Wykonanie
Jogurt stanowi znakomitą bazę marynaty, a wymieszane z nim
przyprawy nie znikają podczas grilowania. Zamiast tego tworzą delikatną i miękką skorupkę, a smaki wydobywają się z
mięsa z każdym ugryzieniem.Składniki:2
piersi z kurczaka1/2 łyżki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kminu1/2 łyżki
curry1 ząbek
czosnku250 ml
jogurtu greckiegosól i
pieprz do smaku
Jogurt grecki wlewamy do płaskiego naczynia i dodajemy do niego
kolendrę,
kmin,
curry, rozgnieciony
czosnek oraz
sól i
pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i dodajmy je do
jogurtu z
przyprawami.
Mięso dokładnie obtaczamy w
jogurcie i pozostawiamy je w nim przykryte folią spożywczą przez 30 minut najlepiej w lodówce. Po tym czasie
mięso kładziemy na ruszcie i grilujemy je jakieś 20-30 minut. Czas grilowania zależy od grila jakiego macie, ja grliowałam
mięso w mojej mikrofalówce przez 35 minut. Ugrilowane
mięso powinno
mieć ładą lekko miejscami przypaloną skórkę. Smacznego !!!