Wykonanie
Kruche, chrupiące i obłędnie maślane
ciastka z ziarnami wyśmienicie smakują z zimnym
mlekiem czy gorąca
kawą. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej
mąki orkiszowej są też zdrowsze od tych, pieczonych jedynie na
mące pszennej. Idealne na deser, słodką przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do
owocowego, drugiego śniadania. Mają jednak jedną wadę - znikają szybciej niż się pojawiają, bo nie sposób oderwać się od chrupania :)
Składniki (na ok. 20 dużych
ciastek):150 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej150 g
mąki pszennej150 g
masła 82 %100 g
cukru pudru1 małe
jajkoszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyDodatkowo:2 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki pestek dyni1 łyżka
sezamuMąki wymieszać z
cukrem pudrem,
sodą, proszkiem i
solą. Dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać nożem. Dodać
jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej
wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą
spodu szklanki maczanym w
mące.
Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone
ciastka wystudzić na blaszce. Smacznego!Rada: Ciasto można także zagnieść w robocie.