Wykonanie
Zdrowa przekąska do chrupania … pieczona
ciecierzyca… jeśli użyjecie
ciecierzycy z puszki, nie wylewajcie zalewy, możecie ją wykorzystać do upieczenia wegańskich
bezów, przepis tutaj .
Składniki:2 puszki
ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka
soli himalajskiej1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki½ łyżeczki
papryki wędzonej1 łyżeczka
suszonej pietruszkiWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 200st. C, grzałka góra – dół.
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy (jeśli używamy tej z puszki) lub gotujemy do miękkości. Do miski wlewamy
oliwę, wsypujemy
sól, mielone
papryki oraz
pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy
ciecierzycę. Mieszamy dokładnie, aby każde ziarenko było obtaczane w
oliwie z
przyprawami.
Ciecierzycę rozsypujemy na blaszce tak, aby ziarenka nie leżały warstwowo, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.50 minut, mieszając dwa, trzy
razy w trakcie pieczenia.
Ciecierzyca powinna być po tym czasie chrupiąca. Uwaga, ziarenka mogą „strzelać” podczas mieszania.Smacznego!