ßßß Cookit - przepis na Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

nazwa

Wykonanie

Puszysty, czekoladowy biszkopt przełożony lekkim mlecznym kremem … poporcjowany w kostki … a każda oblana błyszczącą czekoladową polewą … Trudno się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejny … i kolejny kawałek 😉 Pycha!
Składniki na kakaowy biszkopt (forma o wymiarach 25x30cm)
5 jajek kasy L w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki mąki pszennej (40 g)
½ szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
2 łyżki ciemnego kakao
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (130 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na mleczny krem (źródło przepisu na krem: Cynamonowy pył)
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
********************
125g masła
125 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki gorącego mleka
Składniki na błyszczącą polewę:
8 łyżki cukru
4 łyżki kakao
100 g masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie biszkopt:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy olej i ponownie miksujemy. Puszyste ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Wykonanie mleczny krem:
Mleko , cukier, cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz, gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku.
Ostudzoną masę miksujemy z masłem. Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę. Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksujemy i odstawiamy, aby masa lekko stężała.
Wykonanie polewa czekoladowa:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i przekładamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Na jeden blat rozkładamy tężejącą mleczną masę, przykrywamy drugim i dokładnie przyciskamy Przyduszamy deską do krojenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na cala noc. Następnego dnia ciasto kroimy na kwadraty i polewamy polewą. Odstawiamy, aby polewa stężała.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/mleczna-kanapka