… duże i chrupiące … na bazie płatów owsianych i jaglanych … z dodatkiem mielonego lnu i olejukokosowego. Oczywiście z żurawiną :).Składniki ok. 16 dużych ciastek:100 g płatków owsianych błyskawicznych100 g płatków jaglanych140 g cukru trzcinowego muscovado2 jajka120 g olejukokosowego100 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g lnu złocistego mielonego½ łyżeczki sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia80 g suszonej żurawinyWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, grzałka góra i dół. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.W misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.Olejkokosowy podgrzewamy do płynnej konsystencji.Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Miksujemy do czasu uzyskanie puszystej masy. Dodajemy olej i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Do ciasta wsypujemy płatki owsiane i jaglane mieszamy za pomocą łyżki, na końcu dodajemy suszoną żurawinę. Po łyżce ciast rozkładamy na papierze, formując zgrabne ciastka. Zachowujemy odstępy, ciastka sporo podrosną. Pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą miękkie, ale po chwili delikatnie stwardnieją. Odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego!