ßßß Cookit - przepis na Muffiny pełnoziarniste z bakaliami

Muffiny pełnoziarniste z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam dla Was takich lekkich i po części dietetycznych muffinek, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Ich plusem jest to, że do środka możemy dodać dowolne dodatki (w zależności od tego co lubimy). Ja postawiłam na żurawinę i płatki migdałowe, ale siemię lniane lub inne specjały też by się sprawdziły. Cały proces przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest pyszny- polecam zjeść na śniadanie z kremowym serkiem kanapkowym i miodem :)
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
6 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sodki
100g suszonej żurawiny
40g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Moczymy żurawinę przez około 10 min.
Mikserem ucieramy pianę z jajka, oleju i jogurtu. Stopniowo przesiewamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, a także sodkę i proszek.
Na koniec dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/03/muffiny-penoziarniste-z-bakaliami.html