Dawno nie robiłam dla Was takich lekkich i po części dietetycznych muffinek, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Ich plusem jest to, że do środka możemy dodać dowolne dodatki (w zależności od tego co lubimy). Ja postawiłam na żurawinę i płatki migdałowe, ale siemię lniane lub inne specjały też by się sprawdziły. Cały proces przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest pyszny- polecam zjeść na śniadanie z kremowym serkiem kanapkowym i miodem :)Składniki:1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mąki pszennej2/3 szklanki cukru trzcinowego1 jajko6 łyżek jogurtu naturalnego1/2 szklanki oleju roślinnego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sodki100g suszonej żurawiny40g płatków migdałowychPrzygotowanie:Moczymy żurawinę przez około 10 min.Mikserem ucieramy pianę z jajka, oleju i jogurtu. Stopniowo przesiewamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, a także sodkę i proszek.Na koniec dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.Smacznego! :)