Wykonanie
Kuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z
cebulą, czyli Cebularz.Został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego, a historię jego wypieku opisano tutaj .Przepis na blogach będziemy publikować 22 kwietnia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Cebularz.Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki na 6
cebularzy:25 dkg
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1/2 szkl.
mleka1
jajko eko3 dkg
masła1/2 łyżeczki
soliNa wierzch ciasta:2 duże
cebule1 płaska łyżka
maku1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki
oleju rzepakowegoCebulowy top - przygotowanie:4 godziny przed pieczenie
cebularzy, pokroić
cebulę w niewielką kostkę i wymieszać z
solą. Gdy
cebule puszczą sok, dodać
mak i
olej.Wstawić
cebulę do lodówki. Na pół godziny przed nałożeniem
cebuli na placki, wyjąć ja z lodówki, aby się ociepliła.Przygotowanie
cebularzy:
Drożdże wymieszać z
cukrem, 1/4 szkl.
mleka i dodać 2 łyżki
mąki (z tej odważonej na cebularze). Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1/2 godziny.Pozostałe
mleko (1/4 szkl.) podgrzać i rozpuścić w nim
masło.Do dużej miski przesiać
mąkę z
solą, dodać wyrośnięty zaczyn, wystudzone
mleko z
masłem, roztrzepane
jajko i wyrabiać ciasto przez 10 minut.Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części, z każdego kawałka ciasta uformować placek o grubości ok. 1 , 5 cm i średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na każdym placku położyć 1-2 łyżki
cebuli z
makiem.
Cebulę delikatnie wgnieść w placek.Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym
jajkiem,
mlekiem lub
olejem.Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut.Smacznego