Wykonanie
rogaliki z nadzieniemPierwszy dzień nowego tygodnia niemal za nami. Przed nami jeszcze cztery do weekendu, pełne kolejnych obowiązków: szkoły, pracy, studiów i wielu, wielu innych. Warto przygotować się dobrze na nowe wyzwania i zaopatrzyć w smaczne, domowe drugie śniadania (a może desery lub podwieczorki? ;)) albo po prostu zrelaksować się w kuchni w poniedziałkowy wieczór.Poniższe
drożdżowe rogaliki nadają się idealnie tak do zabrania ze sobą jako słodka przekąska, jak i do odpoczynku przy
kawie.Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti".
Składniki:450 g
mąki20 g
drożdży1
jajko + 1 do posmarowania100 g rozpuszczonego
masła100 g
cukru200 ml ciepłego
mlekaszczypta
solicukier puder do posypania (opcjonalnie)Nadzienie:
dżem,
marmolada,
jabłka zesmażone z
cukrem i
cynamonem lub inne
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką
cukru i łyżką
mąki, zalać 100 ml ciepłego, ale nie gorącego
mleka. Wymieszać do rozpuszczenia
drożdży. Zostawić na ok. 30 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały
cukier,
sól,
masło,
jajko oraz rozczyn z
drożdży. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na ok 45 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać w koło. Podzielić koło na 6-8 części. Na środek każdego trójkąta położyć nieco
marmolady lub innego nadzienia. Trójkąty zawijać od podstawy do wierzchołka.Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować każdy roztrzepanym
jajkiem i zostawić na ok. 10-15 min. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekanika i piec ok. 30 min. (do złotego koloru).Po przestudzeniu można posypać rogaliki dodatkowo
cukrem pudrem.