Wykonanie
Żeberka pieczone w coca coli "chodziły" za mną już od dawna. W końcu zdecydowałam się je zrobić i przede wszystkim nagrać dla Was filmik z przepisem. W smaku są fantastyczne, jak dla mnie idealne. W tym wydaniu
żeberka lubię najbardziej :) Polecam!
Bazowałam na przepisie z tego bloga.Potrzebujemy:1 kg
żeberek (u mnie "ekstra
mięsne" ;)0 , 5 litra coca coli1 łyżka
masłaMarynata:2 łyżeczki
soli (plus 1 łyżka dodatkowo)3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju1 łyżeczka
ostrej papryki3 ząbki
czosnkuŻeberka myjemy, osuszamy i nacieramy
solą (około 1 łyżki
soli). W miseczce przygotowujemy marynatę: mieszamy 2 łyżeczki
soli z
sosem sojowym,
olejem,
papryką i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Żeberka smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 3 godziny.Po tym czasie podsmażamy je na 1 łyżce
masła ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką marynaty i zalewamy coca colą. Pieczemy w 180 C przez 1,5 godziny pod przykryciem, następnie 0,5 godziny bez pokrywki.Gotowe, smacznego!