Wykonanie
Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z
kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z
mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z
ryżem lub
ziemniakami i ciepłym sosem.Składniki na około 20 niewielkich sztuk:1 średnia główka
białej kapusty2
cebule2 łyżki
masła1 sucha
bułka1
jajko3 łyżki
kaszy mannysól i
pieprzkilka łyżek
bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej
wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na
maśle.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.
Kapustę,
cebulę,
bułkę,
jajko i
kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić
solą i
pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
oleju.