ßßß
Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem.Składniki na około 20 niewielkich sztuk:1 średnia główka białej kapusty2 cebule2 łyżki masła1 sucha bułka1 jajko3 łyżki kaszy mannysól i pieprzkilka łyżek bułki tartej do panierowaniaolej do smażenia
Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku.Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Bułkę namoczyć i odcisnąć.Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.