ßßß Cookit - przepis na Keks herbaciany z rodzynkami

Keks herbaciany z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Keks herbaciany z rodzynkami to doskonałe ciasto do popołudniowej herbatki. Przepis pochodzi z książki „The big book of bread” A. Sheasby (dokonałam niewielkich zmian).
Składniki na keksówkę 10x30 cm:
225 g rodzynek
115 g rodzynek sułtańskich
350 ml mocnego naparu z herbaty
225 g drobnego cukru trzcinowego
300 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
duża szczypta kardamonu
1 łyżka rumu
Lukier:
100 g trzcinowego cukru pudru (ewentualnie biały)
kilka łyżeczek soku z pomarańczy
Dzień wcześniej rodzynki zalać gorącym naparem z herbaty, przykryć i odstawić.
Następnego dnia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon z kardamonem. Rodzynki wraz z płynem przelać do dużej miski. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać. Jajko roztrzepać z rumem w osobnej miseczka, dodać do rodzynek i dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać starannie drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wilgotną ręką wygładzić powierzchnię.
Piec około 50-60 minut w 170 stopniach C (grzałka góra-dół). Co prawda w oryginale czas pieczenia wynosił 75 minut, ale piekąc tak długo spiekłam za bardzo spód, dlatego w podanym przepisie skróciłam ten czas. Przestudzony keks przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z pomarańczy.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/keks-herbaciany-z-rodzynkami.html