Keks herbaciany z rodzynkami to doskonałe ciasto do popołudniowej herbatki. Przepis pochodzi z książki „The big book of bread” A. Sheasby (dokonałam niewielkich zmian).Składniki na keksówkę 10x30 cm:225 g rodzynek115 g rodzynek sułtańskich350 ml mocnego naparu z herbaty225 g drobnego cukru trzcinowego300 g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1/2 łyżeczki cynamonuduża szczypta kardamonu1 łyżka rumuLukier:100 g trzcinowego cukru pudru (ewentualnie biały)kilka łyżeczek soku z pomarańczyDzień wcześniej rodzynki zalać gorącym naparem z herbaty, przykryć i odstawić.Następnego dnia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon z kardamonem. Rodzynki wraz z płynem przelać do dużej miski. Dodać cukier trzcinowy i wymieszać. Jajko roztrzepać z rumem w osobnej miseczka, dodać do rodzynek i dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać starannie drewnianą łyżką.Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wilgotną ręką wygładzić powierzchnię.Piec około 50-60 minut w 170 stopniach C (grzałka góra-dół). Co prawda w oryginale czas pieczenia wynosił 75 minut, ale piekąc tak długo spiekłam za bardzo spód, dlatego w podanym przepisie skróciłam ten czas. Przestudzony keks przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z pomarańczy.