ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczaka z dynią

Gulasz z kurczaka z dynią

nazwa

Wykonanie

Gulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Składniki:
1 kilogram surowej dyni
600 g piersi z kurczaka
300 g papryki (u mnie czerwona i żółta)
2 cebule lub 2 pory
1,5 łyżki klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z maślanką
sól, cukier (a u mnie obowiązkowo również pieprz)
natka pietruszki i koperek
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w słupki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, wrzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy.
Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem.
Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Zapraszam! :)
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/gulasz-z-kurczaka-z-dynia.html