Wykonanie
Gulasz z
kurczaka z
dynią to lekka propozycja na ciekawe danie
mięsne, które można podać zarówno z
ziemniakami, jak i
ryżem, czy
kaszą. Ponieważ dania z
dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Składniki:1 kilogram surowej dyni600 g
piersi z kurczaka300 g
papryki (u mnie czerwona i żółta)2
cebule lub 2
pory1,5 łyżki klarowanego
masła1 łyżka
mąki pszennej3/4 szklanki
śmietany wymieszanej pół na pół z
maślankąsól,
cukier (a u mnie obowiązkowo również
pieprz)
natka pietruszki i
koperekCebulę obieramy i kroimy w talarki.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w słupki.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki.Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej
wody, wrzucamy
cebulę i
paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki
masła, dużą szczyptę
soli oraz
cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy
dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym
maśle smażymy
kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy
mąkę, którą następnie zalewamy posoloną
śmietaną i
maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy.Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy
natką pietruszki i
koperkiem.Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJZapraszam! :)