ßßß Cookit - przepis na Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova.

Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domową bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa beza nie musi być wysuszona, może być w środku niczym słodziutki krem. Taki słodki wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki. Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej dodałam nieco żółtego barwnika w proszku (barwniki kupuje w http://frisco.pl/), tak by całość miała żółty Wielkanocny kolor. Zachęcam do zrobienia, z pewnością pozostawi wspaniałe wrażenie na gościach a do kawy będzie jak znalazł.
Składniki:
4 schłodzone białka plus szczypta soli
200 g cukru pudru
płaska łyżeczka octu spożywczego
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
czekoladowe jajka - 15 dag
50 g gorzkiej czekolady i łyżka mleka
odrobinka żółtego barwnika, dosłownie tylko tyle by było go widać na czubku łyżeczki.
Wykonanie:
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm. Można skorzystać z talerzyka o podobnej średnicy lub cyrkla.
Na najwyższych obrotach miksera ubić sztywno białka z szczyptą soli. Kiedy będą już bardzo sztywne, zmniejszyć obroty i stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier stale ubijając. Masa musi być gęsta, lepka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, następnie barwnik, zmiksować.
Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wzdłuż narysowanego koła szprycą z ozdobną tylką, formować gniazda (najpierw koła, następnie brzegi gniazda). Rozgrzać piekarnik do 120 stopni i na środkową półkę wstawić bezę. Piec przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać nią bezę i ozdobić jajeczkami.
Bezę najlepiej przygotować w dzień podania.
Smacznego i Wesołych Świąt Kochani!!! :-)
Istagram /// Facebook
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2016/03/wieniec-bezowy-wielkanocna-pavlova.html