Wykonanie
Uwielbiam domową
bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa
beza nie musi być wysuszona, może być w środku niczym słodziutki krem. Taki słodki wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki.
Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej dodałam nieco żółtego barwnika w proszku (barwniki kupuje w http://frisco.pl/), tak by całość miała żółty Wielkanocny kolor. Zachęcam do zrobienia, z pewnością pozostawi wspaniałe wrażenie na gościach a do
kawy będzie jak znalazł.Składniki:4 schłodzone
białka plus szczypta
soli200 g
cukru pudrupłaska łyżeczka
octu spożywczegopłaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejczekoladowe jajka - 15 dag50 g
gorzkiej czekolady i łyżka
mlekaodrobinka żółtego barwnika, dosłownie tylko tyle by było go widać na czubku łyżeczki.Wykonanie:Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm. Można skorzystać z talerzyka o podobnej średnicy lub cyrkla.Na najwyższych obrotach miksera ubić sztywno
białka z szczyptą
soli. Kiedy będą już bardzo sztywne, zmniejszyć obroty i stopniowo łyżka po łyżce dodawać
cukier stale ubijając. Masa musi być gęsta, lepka. Na końcu dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet, następnie barwnik, zmiksować.Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wzdłuż narysowanego koła szprycą z ozdobną tylką, formować gniazda (najpierw koła, następnie brzegi gniazda). Rozgrzać piekarnik do 120 stopni i na środkową półkę wstawić
bezę. Piec przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem, polać nią
bezę i ozdobić jajeczkami.
Bezę najlepiej przygotować w dzień podania.Smacznego i Wesołych Świąt Kochani!!! :-)Istagram /// Facebook