Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj coś baaardzo zdrowego przygotowałyśmy dla Was
chleb bez
mąki - czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie -
białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren.Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego
chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki
chleb.A więc...Do dzieła!
Składniki:100 g
otrębów owsianych100 g
ziaren słonecznika100 g
płatków owsianych pełnoziarnistych100 g pestek dyni100 g
siemię lniane40 g
sezamu10 g
czarnuszki50 g ziaren orkiszu5 średnik
jajek150 g
maślankiPrzygotowanie:Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że
suma suchych składników równa się 600 g.Mieszamy wszystkie suche składniki.W osobnej misce dodajemy
jajka oraz
maślankę i rózgą rozbijamy
jajka żeby powstała jednolita masa z
maślanką.Dodajemy mokre do suchych i mieszamy.Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/
olejem i posypujemy
mąką pszenną lub bezglutenową.Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!Nam najlepiej smakuje z
masłem. <3A Wam?Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje
chleb czystoziarnisty.~M&MPS Mieszanka pochodzi z firmy Melvit.