Wykonanie
Naszła Cię ochota na coś słodkiego. O czym marzysz? O pączku, ptysiu,
mlecznej czekoladzie...? Ja o moich domowych batonikach owsianych, szczególnie w wersji f igowo-migdałowej - w 100 % wegańskiej, bezglutenowej i pozbawionej rafinowanego
cukru .Są takie
słodycze, które trzymam w kuchni bezkarnie i cieszę się nimi kiedy tylko najdzie mnie na nie ochota. Bez wyrzutów sumienia. Bez narażenia się na niepożądany przyrost wagi. Nie są to wcale
słodycze, które jem na siłę, by zaspokoić chęć na coś słodkiego, aczkolwiek niezdrowego. Każdy kulinarny przepis, który prezentuję na blogu jest według mnie pyszny, pomimo tego, że jest wegański, często bezglutenowy i pozbawiony rafinowanego
cukru . Tak jest i z prezentowanymi Wam dzisiaj batonikami owsianymi
figowo-migdałowymi. To przekąska o której marzę, gdy nachodzi mnie ochota na słodkie. Te batoniki owsiane są według mnie równie uzależniające co
mleczna czekolada czy pączki. Różni je tylko to (albo aż to), że są niesamowicie zdrowe. Jeden ich kęs dostarczy nam masy wartości odżywczych.wegańskie, bez
cukruwegańskiewegańskie- 250 g bezglutenowych
płatków owsianych (ok. 2 szklanki) - ja użyłam Amarello- 100 g surowej
kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)- 300 g suszonych fig, najlepiej niesiarkowanych- 5 łyżek
soku pomarańczowego- 1/2 szklanki
mleka roślinnego- 2 łyżki
wody różanej (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)- 1 łyżka
amaretto (można pominąć)- 75 g
płatków migdałowych, uprażych na suchej patelni- kilka kropli ekstraktu
migdałowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowgo- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej- szczypta
soli himalajskiej- do posypania wierzchu - surowa
kasza jaglana (można pominąć)Do malaksera wrzucam drobno pokrojone
suszone figi. Zalewam je gorącym
mlekiem,
sokiem pomarańczowym,
wodą różaną i
amaretto. Dodaję szczyptę
soli. Całość pozostawiam na 30 min.Włączam malakser i wszystko blenduję na gładką masę.Dodaję
przyprawy, ekstrakt
migdałowy, pastę
waniliową i całość blenduję na gładką masę.Na koniec wrzucam
płatki migdałowe i chwilę blenduję - tak by lekko rozdrobnić
płatki migdałowe.Masę przekładam do miski, dodaję
płatki owsiane i surową
kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszam, najlepiej za pomocą dłoni.Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do
spodu. Wierzch posypuję surową
kaszą jaglaną i przyciskam ją do masy.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.Smacznego!