ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa z batatem (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Babka kokosowa z batatem (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Baby... ach te baby... Święta Wielkanocne bez nich nie mają sensu. Choć jedna powinna znaleźć się na świątecznym stole. Najlepiej by była najokazalsza, najdoskonalsza i najpyszniejsza. Taka jest ta. Wegańska, bezglutenowa babka kokosowa zrobiona z dodatkiem... batata . Yyyy...? Dobrze przeczytaliście - batata !
Mistrzynią w pieczeniu babki była moja babcia. Do dzisiaj to ona piecze ją na wielkanocny stół. Niestety, jak się spodziewacie, robiona jest ona tradycyjnie, z mąki pszennej, masła, cukru, jajek. Nawet w Święta nie mogę sobie na nią pozwolić. Postanowiłam więc stworzyć przepis na babkę wyjątkową, którą będzie mógł zjeść każdy, gdyż jest ona wegańska, bezglutenowa i bez cukrowa . W dodatku wypiek ten smakuje tak wyśmienicie, że zapewne nie będzie przeszkadzać tym nie zważającym na dietę, że nie zawiera on w sobie niczego niezdrowego. Jest słodko, lekko kokosowe, pysznie . A że wypiek zawiera batata ... tego nawet nie trzeba mówić gościom. :P
wegańska, bezglutenowa, bez cukru
- 80 g mąki kukurydzianej / jaglanej
- 70 g mąki ryżowej
- 60 g skrobi z tapioki / można zamienić na ziemniaczaną
- 120 g mąki z cieciorki
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 bezglutenowego łyżeczki proszku do pieczenia / kamienia winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu winnego / jabłkowego / ryżowego
- 150 g puree z pieczonych batatów
- 100 g oleju kokosowego virgin
- 100 g ksylitolu / erytrolu
- 300 g mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki rumu
W kąpieli rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję ksylitol, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy, rum. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do dużej miski przesiewam mąk i proszek do pieczenia. Całość mieszam.
Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.
W miseczce zalewam 1 łyżeczkę sody, octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.
Foremkę na babkę smaruję olejem i oprószam mąką ryżową. Przekładam do niej ciasto.
Foremkę z masą na babkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 min. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika. Ma się wystudzić przez 20 min w foremce. Następnie przekładam ją na kuchenną kratkę.
Ostudzoną babkę kokosową oprószam cukrem pudrem z ksylitolu, polewamy lukrem ksylitolowym lub roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/babka-kokosowa-z-batatem-weganska.html