Wykonanie
Wegański i bezglutenowy mazurek, z kruchym
migdałowym ciastem, intensywnie
kokosową masą i lekko kwaskowatą
konfiturą malinową . Prawda, że brzmi to jak kulinarna bajka? W dodatku słodka bajka, w której nie użyliśmy ani grama rafinowanego
cukru !Mazurek idealny dla tych, co kochają wszystko, co słodkie i
kokosowe . W przypadku tego ciasta, smak
kokosu uzupełniliśmy
migdałową nutą, a
słodycz przełamaliśmy lekko kwaskowatą
konfiturą malinową . Wszystko to stworzyło razem wypiek idealny, uzależniający swym smakiem, nawet tych, co kpią ze zdrowych i wegańskich wypieków.Ten
migdałowo-
kokosowy mazurek jest dowodem na to, że święta możemy rozkoszować się pysznościami, a jednocześnie dbać o własne zdrowie.
wegański, bezglutenowywegańskiciasto:- 100 g
mąki kukurydzianej- 100 g mielonych
migdałów, uprażonych wcześniej na suchej patelni- 50 g
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 50 g
mąki ryżowej- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 3-4 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu / nie weganie mogą uzyć
miodu (jeżeli lubicie słodsze ciasta
dajcie 4 lub nawet 5)- 150 g
oleju kokosowego, extra virgin- 100 g
mleka roślinnego, najlepiej
migdałowego (można zastąpić
wodą kokosową, która zostanie po
śmietanie kokosowej, którą będziemy używali w
masie kokosowej)- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- szczypta
soli himalajskiejW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
mleko roślinne i
syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki,
proszek do pieczenia. Dodaję
migdały,
sól i całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam
ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z
ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C. Ciasto wkładam do piekarnika na ok. 20 min.masa kokosowa:-
śmietany z dobrze schłodzonych 2 puszek
mleka kokosowego (każda po 400 ml)- 7-8 łyżek
ksylitolu (100-120 g)- 1-2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 5 łyżek
wiórków kokosowychdodatkowo:- 4 łyżki domowej
konfitury lub
dżemu z
malin, najlepiej nisko słodzonego, lekko kwaskowatego-
wiórki kokosowe, do posypania ciastado dekoracji mazurka:- blanszowane
migdały- kilka liofilizowanych
malinSchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem. Na koniec dodaję
sok z cytryny, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy i dalej ubijam.Dodaję
wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszam.Na ostygnięty spód mazurka wykładam
konfiturę malinową. Na nią kładę masę
kokosową i całość obficie posypuję wiórkami kokosowymi. Za pomocą
migdałów i lekko zgniecionych w palcach liofilizowanych
malin robię dekorację.Gotowe ciasto wkładam do lodówki na min. 4 h.Smacznego!