ßßß Cookit - przepis na Mazurek migdałowo-kokosowy z malinami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Mazurek migdałowo-kokosowy z malinami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Wegański i bezglutenowy mazurek, z kruchym migdałowym ciastem, intensywnie kokosową masą i lekko kwaskowatą konfiturą malinową . Prawda, że brzmi to jak kulinarna bajka? W dodatku słodka bajka, w której nie użyliśmy ani grama rafinowanego cukru !
Mazurek idealny dla tych, co kochają wszystko, co słodkie i kokosowe . W przypadku tego ciasta, smak kokosu uzupełniliśmy migdałową nutą, a słodycz przełamaliśmy lekko kwaskowatą konfiturą malinową . Wszystko to stworzyło razem wypiek idealny, uzależniający swym smakiem, nawet tych, co kpią ze zdrowych i wegańskich wypieków.
Ten migdałowo-kokosowy mazurek jest dowodem na to, że święta możemy rozkoszować się pysznościami, a jednocześnie dbać o własne zdrowie.
wegański, bezglutenowy
wegański
ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mielonych migdałów, uprażonych wcześniej na suchej patelni
- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu / nie weganie mogą uzyć miodu (jeżeli lubicie słodsze ciasta dajcie 4 lub nawet 5)
- 150 g oleju kokosowego, extra virgin
- 100 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego (można zastąpić wodą kokosową, która zostanie po śmietanie kokosowej, którą będziemy używali w masie kokosowej)
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- szczypta soli himalajskiej
W kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne i syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do dużej miski przesiewam mąki, proszek do pieczenia. Dodaję migdały, sól i całość mieszam.
Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).
Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C. Ciasto wkładam do piekarnika na ok. 20 min.
masa kokosowa:
- śmietany z dobrze schłodzonych 2 puszek mleka kokosowego (każda po 400 ml)
- 7-8 łyżek ksylitolu (100-120 g)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 4 łyżki domowej konfitury lub dżemu z malin, najlepiej nisko słodzonego, lekko kwaskowatego
- wiórki kokosowe, do posypania ciasta
do dekoracji mazurka:
- blanszowane migdały
- kilka liofilizowanych malin
Schłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję sok z cytryny, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy i dalej ubijam.
Dodaję wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Na ostygnięty spód mazurka wykładam konfiturę malinową. Na nią kładę masę kokosową i całość obficie posypuję wiórkami kokosowymi. Za pomocą migdałów i lekko zgniecionych w palcach liofilizowanych malin robię dekorację.
Gotowe ciasto wkładam do lodówki na min. 4 h.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/mazurek-migdaowo-kokosowy-z-malinami.html