ßßß Cookit - przepis na Nieziemskie burgery z czarnej fasoli [Roślinożerca].

Nieziemskie burgery z czarnej fasoli [Roślinożerca].

nazwa

Wykonanie

Te burgery to jedne z najlepszych bezmięsnych kotlecików jakie kiedykolwiek robiłam. Są sycące, treściwe i bardzo uniwersalne - sprawdzą się super jako kotlet, można je położyć na kanapce, podać z sałatką lub jak na prawilnego burgera przystało - z mnóstwem warzyw i sosów w ogromnej bułce. Tym razem idziemy na łatwiznę i dodając przyprawę do gyrosa nie musimy się martwić o smak, wychodzą za każdym razem. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięcha, nie będziecie zawiedzeni ;)
kalorie i makroskładniki dla 1 sztuki
składniki na 8 burgerów
czarna fasola [560 g / 2 puszki]
mąka (dowolna) [25 g / 3 łyżki]
cebula [200 g / 2 sztuki]
przyprawa gyros [4 łyżeczki]
sól [szczypta]
► opcjonalnie olej do smażenia
1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni aż zmięknie i stanie się słodka (można to zrobić na oleju, ja w tej potrawie wolę cebulę duszoną na ok. 2 łyżkach wody). Gdy lekko zmięknie, dodać szczyptę soli, co przyspieszy proces puszczania wody.
2. Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub za pomocą ręcznego blendera. Nie radziłabym blendować na pastę, ponieważ cząstki fasoli w burgerze bardzo przypominają teksturę mięsa i są po prostu smaczniejsze i bardziej treściwe.
3. Ostudzoną cebulę dodać do fasoli razem z mąką i przyprawą do gyrosa. Wymieszać.
4. Uformować 8 okrągłych burgerów i smażyć na rozgrzanej patelni ok. 3-5 minut z każdej strony. Można je też upiec na papierze do pieczenia, bez użycia tłuszczu przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach, ale smażone na łyżce oleju np. kokosowego moim zdaniem smakują dużo lepiej.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/03/nieziemskie-burgery-z-czarnej-fasoli.html