Wykonanie
Te burgery to jedne z najlepszych bezmięsnych kotlecików jakie kiedykolwiek robiłam. Są sycące, treściwe i bardzo uniwersalne - sprawdzą się super jako kotlet, można je położyć na kanapce, podać z
sałatką lub jak na prawilnego burgera przystało - z mnóstwem warzyw i
sosów w ogromnej
bułce. Tym razem idziemy na łatwiznę i dodając
przyprawę do gyrosa nie musimy się martwić o smak, wychodzą za każdym razem. Nawet jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięcha, nie będziecie zawiedzeni ;)kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiskładniki na 8 burgerów►
czarna fasola [560 g / 2 puszki]►
mąka (dowolna) [25 g / 3 łyżki]►
cebula [200 g / 2 sztuki]►
przyprawa gyros [4 łyżeczki]►
sól [szczypta]► opcjonalnie
olej do smażenia1.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni aż zmięknie i stanie się słodka (można to zrobić na
oleju, ja w tej potrawie wolę
cebulę duszoną na ok. 2 łyżkach
wody). Gdy lekko zmięknie, dodać szczyptę
soli, co przyspieszy proces puszczania
wody.2.
Fasolę odsączyć i opłukać. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem lub za pomocą ręcznego blendera. Nie radziłabym blendować na pastę, ponieważ cząstki
fasoli w burgerze bardzo przypominają teksturę
mięsa i są po prostu smaczniejsze i bardziej treściwe.3. Ostudzoną
cebulę dodać do
fasoli razem z
mąką i
przyprawą do gyrosa. Wymieszać.4. Uformować 8 okrągłych burgerów i smażyć na rozgrzanej patelni ok. 3-5 minut z każdej strony. Można je też upiec na papierze do pieczenia, bez użycia tłuszczu przez ok. 10-15 minut w 180 stopniach, ale smażone na łyżce
oleju np.
kokosowego moim zdaniem smakują dużo lepiej.