Wykonanie
Od jakiegoś czasu
szpinak jem bardzo często. Zazwyczaj
piję go w koktajlu, ale zdarza mi się też przygotować coś bardziej wymagającego. Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na kluski, a dziś mam dla was słodkie placuszki. Wbrew pozorom
szpinak w takim połączeniu smakuje świetnie.Do placuszków doskonale pasuje soczyste
kiwi i
syrop klonowy. Jak dla mnie jest to śniadanie idealne.
Składniki na 4 porcje:130g rozmrożonego
szpinaku75g
mąki sojowej*75g
mąki pszennej typ 6504 łyżeczki
brązowego cukru*2/3 szklanki
mleka2
jajkaproszek do pieczenia*Można zastąpić ją na przykład pszenną pełnoziarnistą.*Jeśli używacie białego, to dodajcie 3 łyżeczki.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier,
żółtka i
mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy ubite
białka i całość mieszamy łyżką.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.Smacznego:)