Wykonanie
Uwielbiam kolor tej zupy! Jest bardzo pozytywny. Zupa też jest świetna. Ostra, za sprawą
chili, gęsta, idealna na ostatnie pogodowe zabawy. Dorzuciłam
mięsne klopsiki- specjalnie dla M. bo wiem, że
mięso być musi:)
Składniki:1 l
bulionu100 g dyni2
batatypół średniego
selerachilisólpieprz200 g
mięsa mielonegochilisólpieprzWykonywanie:Przygotuj klopsiki:
Mięso przełóż do miski, przypraw, uformuj klopsiki i smaż na rozgrzanej patelni aż będą rumiane. Ostaw.
Bataty i
seler obierz i pokrój w kawałki.
Dynię pozbaw skóry. Wyłóż warzywa na blaszce do pieczenia
skrop oliwą i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok 30 min. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie. Jeśli nie piecz je jeszcze przez chwilę. Gdy będą miękkie wrzuć je do
bulionu i całość zmiksuj. Przypraw
solą,
pieprzem i
chili wg. gustu, i zagotuj zupę. Rozlej zupę do talerzy i wrzuć po kilka klopsików.Smacznego!