ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z liści rzodkiewki

Zupa krem z liści rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

Tym razem trochę nietypowa propozycja, i kolejny przykład na to, że w mojej kuchni nic się nie marnuje.Skoro jemy zupę szczawiową, pokrzywową, to dlaczego nie wykorzystać liści rzodkiewki.A przecież teraz sezon na nią w pełni. Szczypta chili wydobywa smak i aromat tej zupy, i uwierzcie podana z jakiem i grzankami smakuje naprawdę dobrze.
1 litr bulionu warzywnego
liście z 2 pęczków świeżej rzodkiewki
3 średnie ziemniaki
1 mały seler
sól, pieprz chili do smaku
Liście rzodkiewki dokładnie myjemy (mają w sobie dużo piasku) ziemniaki i seler obieramy. Wszystko wrzucamy na wrzący bulion i gotujemy,na małym ogniu,aż ziemniaki i seler będą miękkie. Wywar odcedzamy, a pozostałą część miksujemy, dolewając stopniowo płyn, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy sola pierzem chili. Smacznego. Możecie też podać zupę z odrobiną kwaśnej śmietany.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/06/zupa-krem-z-lisci-rzodkiewki.html