Wykonanie
Tym razem trochę nietypowa propozycja, i kolejny przykład na to, że w mojej kuchni nic się nie marnuje.Skoro jemy zupę szczawiową, pokrzywową, to dlaczego nie wykorzystać liści
rzodkiewki.A przecież teraz sezon na nią w pełni. Szczypta
chili wydobywa smak i aromat tej zupy, i uwierzcie podana z jakiem i grzankami smakuje naprawdę dobrze.1 litr
bulionu warzywnegoliście z 2 pęczków świeżej
rzodkiewki3 średnie
ziemniaki1 mały
selersól,
pieprz chili do smakuLiście
rzodkiewki dokładnie myjemy (mają w sobie dużo piasku)
ziemniaki i
seler obieramy. Wszystko wrzucamy na wrzący
bulion i gotujemy,na małym ogniu,aż
ziemniaki i
seler będą miękkie.
Wywar odcedzamy, a pozostałą część miksujemy, dolewając stopniowo płyn, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy
sola pierzem
chili. Smacznego. Możecie też podać zupę z odrobiną kwaśnej
śmietany.