ßßß Cookit - przepis na czekoladowe babeczki z colą i solonym karmelem

czekoladowe babeczki z colą i solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Gorzka czekolada i słony karmel. Połączenie niemal idealne. A gdyby tak zamknąć jedno w drugim? Puszyste i mocno czekoladowe babeczki napełnić słonym karmelem i przykryć jeszcze bardziej czekoladowym kremem? Tak, to zdecydowanie deser dla czekoladowych fanatyków, który z pewnością im posmakuje.
ciasto (ok. 12 babeczek):
175 g mąki
50 g masła
1 łyżka rumu
150 ml coca coli
125 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3 łyżki kakao
2 jajka
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać rum, kakao i dokładnie wymieszać, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta wyłączyć mikser i dodawać na przemian przesianą mąkę oraz mieszankę kakao i coli w dwóch lub trzech partiach mieszając krótko łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami i napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180 ° C przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. W każdej babeczce wyciąć od góry okrągły otwór. Przygotować krem.
nadzienie:
40 g cukru
30 g masła
1 łyżka miodu
70 g kremówki 36%
kilka szczypt soli
Cukier, masło, sól oraz miód umieścić w rondelku z grubym dnem i podgrzewać do rozpuszczenia składników, mieszając co jakiś czas. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, gotować przez 5 do 10 minut do uzyskania mocno złotego koloru. Zdjąć z palnika, dodać kremówkę i ostrożnie mieszać do uzyskania z gładkiego kremu. Odstawić na ok. 20 minut do przestudzenia. Ciepłym karmelem napełniać otwory w babeczkach.
krem:
300 ml kremówki 36%
250 g gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rumu
Kremówkę oraz cukier puder umieścić w rondelku i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy śmietana będzie gorąca zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i odstawić na 3 minuty. Następnie całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszać rum. Otrzymaną masę schłodzić mocno w lodówce lub zamrażarce, a następnie ubić do puszystości. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/czekoladowe-babeczki-z-cola-i-solonym.html