ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza).
Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść je osoby dbające o linię (100 g ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości.
Składniki:
1 średniej wielkości brokuł
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka
pieprz i sól do smaku
śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań)
Przygotowanie:
Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje.
Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować.
Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany.
Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/03/zupa-krem-z-brokuow.html