Wykonanie
Dawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z
brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty
brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza).
Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść je osoby dbające o linię (100 g ugotowanego
brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo
daje uczucie sytości.
Składniki:1 średniej wielkości
brokuł2 średnie
ziemniaki1
marchewka2 ząbki
czosnku1 mała
cebula1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki mielonego
imbiruwywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z
indykapieprz i
sól do smaku
śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań)Przygotowanie:
Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki.
Ziemniaki i
marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Do gotującej się
wody dodać
wywar z
mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić
ziemniaki i
marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać
brokuła,
czosnek, pokrojoną
cebulę,
majeranek i gotować jeszcze z 10 minut.Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje.Po rozdrobnieniu dodać
imbir,
pieprz i
sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować.Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco
śmietany.Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez
wywaru mięsnego i
śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę
masła lub
oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.