Wykonanie
Szarlotka z połówkami
jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta
serka homogenizowanego o smaku waniliowym, a także umieszczenie w cieście nie miazgi
jabłkowej, a połówek
owoców, które pod wpływem temperatury zamieniają się w pyszny
jabłkowy mus.Ciasto nie zawiera
jajek, więc jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą ich jeść.Mimo, że lubię wymyślać własne przepisy, a te, które skądś czerpię, zazwyczaj "ulepszam", to poniższy przepis należy do tych, których nie warto zmieniać. Nie radzę rezygnować z polewy, która w tym przypadku jest niemal jedyną składową wypieku, która dosładza szarlotkę, gdyż ciasto zawiera tylko niewielką ilość
cukru waniliowego (w przepisie, na którym się oparłam, w ogóle nie dodaje się
cukru do ciasta).Skorzystałam z receptury zamieszczonej na blogu piekarnik - sprawdzone przepisy . Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale ja po prostu lubię szarlotki, więc nie mogło być inaczej :)W przepisie podanym poniżej zmniejszyłam nieco ilość składników w porównaniu z oryginalną recepturą, żeby móc go wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:CIASTO320g
mąki pszennej180g
masła150g
waniliowego serka homogenizowanego2 łyżki domowego
cukru waniliowego3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniajabłka -
owoców ma być tyle, aby połówki zakryły całe dno formy, ułożone w niedużych odstępach od siebie (użyłam 4,5 sztuki)POLEWA80g (1/2 szklanki)
cukru pudru1-2 łyżki
śmietany 18%opcjonalnie 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta (jeśli
boicie się namokniętego od
jabłek ciasta)
Wykonanie:-
masło i
serek powinny być schłodzone-
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać- dodać kawałki zimnego
masła,
waniliowy serek homogenizowany oraz domowy
cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić lub od razu przygotować szarlotkę- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości dna formy - jeśli ciasto się klei, można podsypać je niewielką ilością
mąki, choć lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, przykryte kawałkiem folii spożywczej lub drugim arkuszem papieru
-
jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, delikatnie usunąć gniazda nasienne- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- na dno formy wyłożyć jedną część ciasta, ciasto można oprószyć
mąką ziemniaczaną w celu wchłonięcia nadmiaru soku z
jabłek (można tego nie robić) na cieście ułożyć w niewielkich odstępach od siebie
jabłka, przecięciem do dna - w formie 23x23cm zmieszczą się 3
rzędy po 3 połówki średniej wielkości
jabłek- na jabłkach ułożyć drugą część ciasta (najłatwiej zrobić to, jeśli wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy
jabłkami- ciasto nakłuć delikatnie widelcem
- piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta- pod koniec pieczenia szarlotki przygotować
lukier:
cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć ze
śmietaną na gładką masę- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, aż odparuje, gorącą polać lukrem, lub rozsmarować go na wierzchu ciasta, pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia lukru- przechowywać pod przykryciem