ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, więc komponuję je z różnych składników i tymi najsmaczniejszymi (według mnie) chcę się z Wami podzielić. Tym razem dodałam do sałatki kapusty pekińskiej, która fajnie ją odświeżyła i nadała większej soczystości. Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy 20 - 30 minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko.
Składniki:
(duża porcja)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 duża papryka
1/2 średniej kapusty pekińskiej
3/4 puszki kukurydzy konserwowej
6 - 7 suszonych pomidorów
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki dobrego majonezu
200 g makaronu razowego lub z mąki semolina
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron.
Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Kapustę umyć i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone.
Zobacz również:
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/02/saatka-z-tunczyka-z-kapusta-pekinska.html