ßßß Cookit - przepis na Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki

Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku chleba bez mąki z dodatkiem czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu.
Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.
Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5 jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :)
Jeśli chodzi o smak chlebku to jest niesamowity, bardzo fajny jest dodatek czarnuszki, która dodaje chlebkowi aromatu, ja jeszcze dodałam odrobinę miodu i wyszedł cudny, wystarczy zjeść dwie kromki, żeby czuć się sytym przez wiele godzin, oprócz smaku warto wspomnieć o walorach zdrowotnych takiego chleba, mnóstwo błonnika, ogromna ilość witamin i minerałów w jednej kromce, jeśli macie w weekend czas wysypcie mieszankę do miski dodajcie pozostałe składniki, włóżcie chleb do piekarnika, a po chwili w domu będzie unosił się wspaniały aromat chleba i jaka radość wyciągnąć taki własny bochen chleba :)
Składniki :
Przepis I
opakowanie mieszanki do wypieku chleba bez mąki melvit
3 łyżki nasion chia
3 łyżki siemienia lninaneg
2 łyżki miodu
400 ml wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
ewentualnie można dodać 1-2 jajka jeśli nie chcemy, żeby chleb się kruszył
Przepis II
opakowanie mieszanki do wypieku chleba melvit
5 jajek
150 ml maślanki
pół łyżeczki soli
Przygotowanie :
Przepis I : mieszankę przesypać do miski dodać nasiona chia i siemię lniane, w garnuszku nalać wodę wymieszać z miodem i podgrzewać do rozpuszczenia miodu, następnie wodę z miodem oraz olej dodajemy do suchych składników i odstawiamy na ok 1-2 h do wchłonięcia wody i napęcznienia, następnie masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, chleb kroimy jak wystygnie albo najlepiej na drugi dzień, bo może się kruszyć.
Przepis II : wymieszać jajka i maślankę, dodać sól do smaku i połączyć z mieszanką. Całość przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem i piec 1 h w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/03/clebek-z-ziaren-bez-maki-zakwasu-i.html