Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki,
między robieniem zakwasu, sadzeniem
rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i
jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno.Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne
słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem, wiem co myślicie
gotowe słodycze i zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycieGryczanki
czekoladowe firmy RAW & HAPPY :SKŁAD: kiełkowana polska
kasza gryczana,
daktyle,
rodzynki, kiełkowany
słonecznik, kiełkowana
kasza jaglana, surowa masa
kakaowa (surowe ziarno kakaowca,
masło kakaowe,
kakao w proszku zawartość
kakao min.65%),
wiórki kokosowe, kiełkowane
siemię lnianę, kiełkowany
amarantus i kiełkowana
szałwia hiszpańska, *surowce BIODodatkowo sąBIO organicraw foodgluten freevegan pareveactivated foodno refined sugarProdukcja nie przekracza 42 stopni dzięki temu zachowane są wszystkie składniki mineralne, enzymy i witaminy.Jeśli zastanawiacie się jak smakują te cuda to
powiem wam, że jak zwykłe, prawdziwe
słodycze, a ile są zdrowsze. Idealna jako przekąska do pracy lub do szkoły, idealne dla dzieci, a także do wypieków tak jak to dzisiaj zrobiłam przy okazji pieczenia torciku, gdzie gryczanki użyłam do ozdobienia wierzchu.
Składniki :3 duże
jajka150 g
cukru kokosowego1/2 łyżeczki
cynamonu150 g zmielonych obranych
migdałówewentualne dodatki (
skórka z cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z
wanilii) wierzch można posypać
cukrem pudrem lub zrobić polewę.Przygotowanie : składniki są na tortownice ok 23 centymetrów lub nawet mniejszą, ciasto wychodzi niskie.1.
Jajka ubić z
cukrem,
skórką z cytryny (jeśli używamy) i
cynamonem na gładką masę.2. Dodać zmielone
migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach.3. Wlać ciasto do tortownicy i piec 33 minut w temperaturze ok150 stopni.Smacznego :)Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku :)