ßßß Cookit - przepis na Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko

Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno.
Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem, wiem co myślicie gotowe słodycze i zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycie
Gryczanki czekoladowe firmy RAW & HAPPY :
SKŁAD: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, surowa masa kakaowa (surowe ziarno kakaowca, masło kakaowe, kakao w proszku zawartość kakao min.65%), wiórki kokosowe, kiełkowane siemię lnianę, kiełkowany amarantus i kiełkowana szałwia hiszpańska, *surowce BIO
Dodatkowo są
BIO organic
raw food
gluten free
vegan pareve
activated food
no refined sugar
Produkcja nie przekracza 42 stopni dzięki temu zachowane są wszystkie składniki mineralne, enzymy i witaminy.
Jeśli zastanawiacie się jak smakują te cuda to powiem wam, że jak zwykłe, prawdziwe słodycze, a ile są zdrowsze. Idealna jako przekąska do pracy lub do szkoły, idealne dla dzieci, a także do wypieków tak jak to dzisiaj zrobiłam przy okazji pieczenia torciku, gdzie gryczanki użyłam do ozdobienia wierzchu.
Składniki :
3 duże jajka
150 g cukru kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g zmielonych obranych migdałów
ewentualne dodatki ( skórka z cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.
Przygotowanie : składniki są na tortownice ok 23 centymetrów lub nawet mniejszą, ciasto wychodzi niskie.
1. Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny (jeśli używamy) i cynamonem na gładką masę.
2. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach.
3. Wlać ciasto do tortownicy i piec 33 minut w temperaturze ok
150 stopni.
Smacznego :)
Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2016/03/hiszpanski-torcik-migdaowy-bez-maki-4.html