Wykonanie
Mam wrażenie, że od czasów, kiedy nie przepadałam za sernikami minęły już prawdziwe lata świetlne. A przecież nie lubiłam się jeszcze z nimi, zaczynając prowadzić bloga! Pisząc o ulubionym babcinym serniku z
brzoskwiniami, sądziłam, że już niewiele
będę miała do zaoferowania w sernikowym temacie. To był wówczas jedyny sernik, który naprawdę bardzo mi smakował. Na szczęście smaki i umiejętności z czasem ewoluują i w mojej kuchni nadeszły łaskawsze czasy dla sernika. Co jakiś czas muszę znaleźć/wymyślić nowy smak i przetestować, bo to niesamowicie wdzięczny deser do eksperymentowania. Nic więc
dziwnego, że książeczka, którą dostałam niedawno w prezencie - nie o czym innym, jak o sernikach oczywiście, tylko podsyciła moje zainteresowania. Od razu wypróbowałam przepisy na sernik
bananowy z
orzechami oraz sernik jamajski, którego skład natychmiast przyciągnął moją uwagę. Dodajemy do niego ugotowany
ryż oraz
rum - i wierzcie mi, obydwa te składniki są tu nieodzowne.
Ryż odpowiada za "puchatą" konsystencję masy, nie wpływając jednak ani trochę na jej smak, za który w głównej mierze odpowiada z kolei ciemny
rum. Co mnie zszokowało, sernik bardzo smakował... dzieciom. Pierwszy raz widziałam tak ochocze dojadanie dokładkowej porcji. Sama nie wiem, czy powinnam czuć wyrzuty sumienia z tego powodu ;) Z czystym sumieniem polecam, jako "czysty",
waniliowy sernik, który pomimo nietypowych dodatków, nie
daje wrażenia przekombinowania. Kleks
bitej śmietany i można zapomnieć na chwilę o całym świecie :)Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):Spód:130 g
mąki owsianej bez glutenu (można w jej miejsce użyć pszennej)60 g
otrąb owsianych75 g
masła40 g
cukruMasa serowa:2 szklanki ugotowanego
ryżu1 szklanka
śmietanki 30 %1/2 szklanki kwaśnej
śmietany (użyłam 18 %)90 g płynnego
masła500 g
ricotty500 g zmielonego
twarogu lub
sera wiaderkowego dobrej jakości1 szklanka
cukru4 duże
jajka1/4 szklanki ciemnego
rumuWszystkie składniki na spód wymieszać w misce. Zagniatać aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wykleić nim spód formy, w której pieczony będzie sernik. Dobrze schłodzić przed podpiekaniem (ja zwykle wstawiam formę na ok. 20 minut do zamrażalnika). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i piec przez ok. 15 minut, do lekkiego przyrumienienia
boków. Wyjąć i odłożyć na bok, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 º C.Przygotować masę
serową. W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować
ryż,
śmietanę słodką, kwaśną i rozpuszczone
masło. Ja miksowałam do momentu, kiedy grudki
ryżu w mieszance przypominały
kaszę mannę. W dużej misie zmiksować
ricottę i
twaróg z
cukrem. Dodawać kolejno po jednym
jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec wlać płynną mieszankę
ryżową i
rum, dokładnie wymieszać. Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.Przed włożeniem sernika do piekarnika, można przygotować naczynie z wrzątkiem. Nie jest to konieczne w tym przepisie, ja jednak rutynowo stosuję tą metodę, ponieważ serniki tak pieczone nigdy nie są wysuszone i nie mają tendencji do przedwczesnego pękania. Wystarczy wlać wrzątek do jakiejkolwiek formy (najlepiej szerokiej i płaskiej) i położyć na najniższym pięterku w piekarniku, natomiast sernik ustawić na kratce, na środkowej półce.Piec w 180 º C, przez ok. 60 minut. Sernik jest gotowy, jeśli po lekkim potrząśnięciu formą, jeszcze trzęsie się w środku, ale powierzchnia i boki są już wyraźnie ścięte. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik wewnątrz i studzić go przy uchylonych drzwiczkach przez ok 2 h. Po tym czasie przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego!
Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): "Najlepsze serniki świata", Wydawnictwo RM