ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z mascarpone

Ciasto marchewkowe z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Wypieki z warzywnymi dodatkami lubię tak bardzo, że aż dziwnym jest, jak późno pojawia się tutaj przepis na poczciwe ciasto marchewkowe. Wymarzyłam sobie, żeby było puszyste, ale przy tym nieprzesuszone - a w wersji dla mnie, oczywiście musiało być też bezglutenowe. Stąd w przepisie sporo jajek i dodatek jogurtu, który bardzo pomaga w utrzymaniu wilgoci. Ciasto leciutko opada w trakcie studzenia, ale spokojnie, nie prowadzi to do zakalca ;) Tradycyjnie doprawiłam je cynamonem, a środek przełożyłam aksamitnym serkiem mascarpone. Można użyć równie dobrze serka typu Philadelphia, chociaż osobiście wolę go unikać, bo nie odpowiada mi jego słony smak. Ciasto marchewkowe to klasyk, którego trzeba chociaż raz spróbować - może skusicie się na mój przepis? ;)
Składniki (na okrągłą formę o śr. 24 cm):
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
260 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 115 g mąki owsianej, 95 g skrobi ziemniaczanej, 50 g mąki kukurydzianej)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
220 g tartej marchewki (ok. 1 i 1/2 szklanki)
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z olejem, cukrem i jogurtem. Mąki przesiać do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę w czystej, suchej misie. Do miski z mąką wlać mieszankę mokrych składników i szybko wymieszać łyżką. Dodać ubite białka i startą marchewkę, wmieszać delikatnymi ruchami w ciasto, tak, aby piana jak najmniej opadła. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35-40 minut w 180 C. Sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się dopiekło - jeśli wychodzi oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Krem z mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego
Serek dokładnie wymieszać lub zmiksować z cukrem pudrem i jogurtem, który rozluźni nieco konsystencję masy. Ciasto marchewkowe przeciąć wzdłuż, na dwa równe blaty. Przełożyć równomiernie rozsmarowanym kremem. Przed podaniem można oprószyć mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2016/02/ciasto-marchewkowe-z-mascarpone.html