Wykonanie
Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym
stekiem z
wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną
czerwoną cebulką. Całość podkręcona
chrzanem i dodatkiem ostrawej
rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej
cebuli dodałam świeżą
papryczkę chili.Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą
mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi
tymianku.To może być Wasza Walentynkowa propozycja na pyszną kolację we dwoje :) Myślę, że zarówno
Panom, jak i Paniom przypadnie ona do gustu. Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za
wołowiną, możecie zastąpić ją np.
filetem z kurczaka.Myślę, że taka buła ucieszy każdego :)SKŁADNIKI (na 2 osoby):2 ciabatty1 duży
stek z
antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm2 łyżki
oleju (np. rzepakowego)4 łyżeczki siekanego świeżego
tymianku (lub 2 suszonego)sol i świeżo zmielony
pieprz do smakugarść
rukolichrzan do posmarowania (opcjonalnie
musztarda)SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANĄ
CEBULKĘ:2
czerwone cebule2-3 cm
papryczki chili2 łyżki
oleju lub
oliwy2 łyżki
octu balsamicznego1,5 łyżki
brązowego cukruWYKONANIE:KARMELIZOWANA
CEBULKA:
Cebulę pokrój w półplasterki, wrzuć na rozgrzany na patelni
olej, dodaj posiekaną drobno
papryczkę chili (bez pestek) i smaż/duś całość przez około 10 minut . Po tym czasie dodaj
ocet balsamiczny i
cukier, dobrze zamieszaj i smaż jeszcze całość jakieś 4-5 minut.CIABATTY Z
WOŁOWINĄ:Ciabatty przekrój wzdłuż (tak, aby nie rozkrawać ich do końca) i podpiecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C lub na rozgrzanej patelni (rozcięciem do dołu).
Steki lekko rozpłaszcz, uderzając w nie pięścią. Następnie posyp je
solą i
pieprzem oraz siekanym
tymiankiem.
Skrop je
olejem. Przełóż na drugą stronę i powtórz przyprawianie.Usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Stek o grubości 1,5 cm smaż około 2-3 minuty z jednej strony (krócej, jeśli chcesz, żeby był krwisty lub o 1 minutę z każdej strony dłużej, jeśli ma być dobrze wysmażony). Usmażone
steki odłóż na deskę , aby odpoczęły po czym pokrój je w plastry.Dół ciabatt posmaruj
chrzanem lub
musztardą, wyłóż na to
rukolę, ułóż plastry
mięsa i na wierzch połóż karmelizowaną
cebulkę.Gotowe! Smacznego!