ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe placki gryczano-jaglane

Śniadaniowe placki gryczano-jaglane

nazwa

Wykonanie

Proste i smaczne placki gryczano-jaglane. Próbowałam w wersji za jajkiem i bez - bardziej smakują nam z jajkiem, są bardziej puszyste i po prostu smaczniejsze :) Wymagają zaplanowania, kaszę gryczaną trzeba namoczyć (najlepiej na noc). Ciasto miksuję z wodą, w której kasza się namaczała. Używam do tego celu blendera wysokoobrotowego (u nas Vitamix) i nie wiem jak wyjdą gdy użyje się innego sprzętu, bo nie próbowałam...
Składniki (na talerz pełen placuszków, wystarczy na 4-5 brzuszków ;))
1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej w 1 filiżance przegotowanej, ostudzonej wody przez noc
1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
2-3 jajka, najlepiej z chowu ekologicznego
szczypta soli morskiej /himalajskiej
1-2 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego (użyłam cukru dark muscovado)
masło sklarowane do smażenia (lub olej kokosowy)
ulubione dodatki do podania: domowy dżem /powidła, syrop klonowy, ser mascarpone, pasta orzechowo-czekoladowa (np. taka)
Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na gładką masę. Smażyłam na odrobinie masła sklarowanego.
Podałam z ulubionymi dodatkami :)
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2016/02/sniadaniowe-placki-gryczano-jaglane.html