Wykonanie
Proste i smaczne placki gryczano-jaglane. Próbowałam w wersji za
jajkiem i bez - bardziej smakują nam z
jajkiem, są bardziej puszyste i po prostu smaczniejsze :) Wymagają zaplanowania,
kaszę gryczaną trzeba namoczyć (najlepiej na noc). Ciasto miksuję z
wodą, w której
kasza się namaczała. Używam do tego celu blendera wysokoobrotowego (u nas Vitamix) i nie wiem jak wyjdą gdy użyje się innego sprzętu, bo nie próbowałam...Składniki (na talerz pełen placuszków, wystarczy na 4-5 brzuszków ;))1 filiżanka
kaszy gryczanej niepalonej, namoczonej w 1 filiżance przegotowanej, ostudzonej
wody przez noc1 filiżanka ugotowanej
kaszy jaglanej2-3
jajka, najlepiej z chowu ekologicznegoszczypta
soli morskiej /himalajskiej1-2 łyżki nierafinowanego
cukru /syropu klonowego (użyłam
cukru dark muscovado)
masło sklarowane do smażenia (lub
olej kokosowy)ulubione dodatki do podania: domowy
dżem /powidła,
syrop klonowy,
ser mascarpone, pasta
orzechowo-czekoladowa (np. taka)Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na gładką masę. Smażyłam na odrobinie
masła sklarowanego.Podałam z ulubionymi dodatkami :)