ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z owocami

Drożdżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam, poszukiwałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W końcu się udało! Wcześniejsze ciasta wychodziły za mokre, za suche, nie wyrośnięte, zbyt tłuste albo po prostu niesmaczne. Poniższy przepis wypróbowałam zarówno z margaryną jak i z masłem. Obie wersje są godne polecenia. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość!
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
3 jajka
42g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru (użyłam waniliowego)
szczypta soli
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
owoce (użyłam mrożonych wiśni)
tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta
Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych rozmrażamy je i odsączamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Z masła, mąki, cukru i kardamonu wyrabiamy kruszonkę. Po kwadransie posypujemy nią ciasto i pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Ciasto najlepsze jest po wystudzeniu, smakuje dobrze (jak nie lepiej) nawet na drugi dzień. W zależności od użytych owoców zmieniam użyte przyprawy, np. do kruszonki zamiast kardamonu dodaję zmielone goździki, gdy piekę ciasto z gruszkami.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2016/02/drozdzowe-z-owocami.html