Wykonanie
“ Pamiętam teraz słowa babci, która mówiła, że miłość jest wtedy, kiedy chcesz z kimś przeżywać wszystkie cztery
pory roku. Kiedy chcesz z kimś uciekać przed wiosenną burzą pod osypane kwieciem bzy, a latem zbierać z tym kimś
jagody... i pływać w
rzece. Jesienią robić razem powidła i uszczelniać okna przed wiatrem. Zimą - pomagać przetrwać katar i długie wieczory, a jak już będzie zimno, rozpalać razem w piecu ”— J.L. WiśniewskiIle ludzi, tyle definicji miłości- każdy ma własną. Czasem spada ona jak grom z jasnego nieba, czasem zaczyna się od drobnostki. Nie zawsze od razu wszystko jest jasne, pełno jest niedopowiedzeń i tajemnic. Pewnie niejedna osoba teraz uśmiecha się na wspomnienie swoich pierwszych, obecnych, platonicznych, największych, jedynych, wielkich bądź niewielkich miłości; uczuciowych wzlotów i upadków. I najważniejsze- na myśl o swoich magicznych sztuczkach prowadzących drugą połówkę do utraty głowy. Moje pierwsze skojarzenie- jagodzianki, którymi zdobyłam
serce swojego Połówka. Zdobyć jego serduszko udało mi się podczas jednej z pierwszych wspólnych wycieczek rowerowych. Była ona kilkugodzinna, więc uzupełnienie energii w trakcie było jak najbardziej wskazane. Ciepłe jeszcze jagodzianki okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zagoszczą one jeszcze nieraz w moim koszyku, gdy będziemy się wybierać na kolejny rowerowy podbój świata. Bez wątpienia takie drożdżówki podarowałabym swojemu Połówkowi na osłodę dnia. Myślę, że choć troszkę uprzyjemniałyby chwile spędzone osobno. Sprawdzą się też doskonale jako umilenie wspólnych podróży i zażegnają wszystkie kryzysy dnia codziennego, zaczynając od czerwonego światła na każdym skrzyżowaniu, przez rozładowaną komórkę podczas oczekiwania na ważny telefon, na wielkich kryzysach kończąc. Przez żołądek do
serca!
Składniki na 16 małych lub 8 dużych jagodzianek:Ciasto:50g
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka500g
mąki pszennej2
jajka2
żółtkapół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego Delectapół kostki miękkiego
masłaszczypta
kardamonuDodatkowo:
jagody (świeże, mrożone, lub z kompotu)
śmietankalukier, puder lub dowolna polewa
Drożdże łączymy w kubku z
mlekiem i łyżką
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, resztę
cukru,
cukier wanilinowy,
kardamon. Dodajemy wyrośnięte
drożdże,
jajka,
żółtka i
masło. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Po wyrośnięciu lepimy bułeczki wkładając po trzy łyżeczki
owoców do środka. Ciasto jest bardzo klejące, żeby ułatwić sobie lepienie można posypać dłonie
mąką. Jagodzianki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, po czym smarujemy
śmietanką i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy wg uznania, np.
czekoladą lub lukrem.