ßßß Cookit - przepis na Krajanka z dżemem

Krajanka z dżemem

nazwa

Wykonanie

To pyszne ciasto w starym stylu urzeka prostotą smaku i wykonania.
Przywołuje na myśl podwieczorki u babci z popołudniową herbatką...
Czy może być coś lepszego niż połączenie kruchego spodu i wierzchu z wilgotnym kwaskowym środkiem ?!
Aż strach pomyśleć jak niewiele składników potrzeba żeby przygotować coś dobrego.
Kiedy brak świeżych sezonowych owoców słój dobrego dżemu też może nas uratować.
W każdym razie bardzo polecam ten wypiek!
3 szklanki mąki ( w tym dałam 1 szklankę krupczatki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
350 g kwaskowego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki z całymi owocami)
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałeczki zimnego masła i siekamy kruszonkę lub rozcieramy palcami ( polecam nóż do kruchego ciasta - taka podkowa), potem dodajemy roztrzepane jajko, skórkę pomarańczową i jogurt. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego sypkiego piasku.
Formę 20x 30 cm wyłożoną papierem wypełniamy 2/3 kruszonki, lekko ją ugniatamy, wykładamy dżem, posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piecyku w 190-200 stopniach ok 30 -35 minut, aż wierzch się zrumieni. Po krótkim przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Nie muszę dodawać że ciepłe ciasto smakuje najlepiej ;-)
Smaku na ciasto narobiła mi Niebieska Pistacja.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2016/02/krajanka-z-dzemem.html