Wykonanie
Przepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z
jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku.Można też, zamiast
jabłek, dać więcej
cukru pudru.Albo, zamiast
miodu, podać z
owocami,
dżemem lub posypać
cukrem pudrem.
Składniki na 10 sztuk:125 g
mąki125 g
jogurtu naturalnego25 g
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki
sody25 g roztopionego
masłamiód do polania (ew.
dżem lub
owoce)Do malaksera wsypać
mąkę,
sodę cukier puder,
jajko,
masło i
jogurt - zmiksowaćRozgrzać patelnię, wlać odrobinę
oleju (ja wlałam łyżeczkę i pędzelkiem rozsmarowywałam na powierzchni przed każdym wyłożeniem kolejnej porcji - u mnie 3 sztuki na jeden raz) i łyżką nakładać ciasto. Smażyć na małym ogniu z każdej strony do zarumienieniaGotowe polewać
miodem ew. nałożyć na nie
dżem czy
owoce, albo posypać z wierzchu
cukrem pudremSmacznego :)