ßßß Cookit - przepis na Naleśniki bezglutenowe jak francuskie crepes

Naleśniki bezglutenowe jak francuskie crepes

nazwa

Wykonanie

Dziś Walentynki, ale u mnie będzie przepis bardziej na Pancake Day, tj. dzień naleśnika.
W Anglii obchodzony jest ostatniego dnia Karnawału w Pancakes Tuesday.
Ja, jako miłośniczka naleśników, przygotowałam się do tego dnia wyjątkowo dobrze. Naleśniki były na śniadanie, obiad i kolacje. Może komuś wydawać się to za dużo, i monotonnie, ale ja nie narzekałam i nie mogę doczekać się przyszłego roku.
Receptura mojego autorstwa okazała się prosta i smaczna a naleśniki były wydały mi się lepsze od tradycyjnych. Przypominały trochę francuskie crapes... cieniutkie i lekko chrupiące przy brzeżkach:). Pyszne.
Serdecznie polecam:)
Składniki:
1 1/2 szklanki mleka z konopi (można dać inne roślinne lub krowie)
2 jajka od szczęśliwej kury
5 łyżek mąki gryczanej
4 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka łuski nasion babki jajowatej
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
ulubione dodatki
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i szczyptę soli. Lekko mieszamy rózgą. Dodajemy obie mąki i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy łuski nasion babki jajowatej i ponownie mieszamy.
Ciasto powinno być jednolite i przypominać gęstością śmietanę.
Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor.
Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie część była z miodem i sokiem cytrynowym, posypane mieszanką nasion a na kolację były z fetą i szpinakiem:).
Można je przechowywać w lodówce.
PS. Przepraszam, ale nie umiem powiedzieć ile naleśników mi wyszło. Wiem, że ciasto przygotowałam dwa razy i było ich trochę mnie niż 20 :). Szybko znikały z talerza.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2016/02/nalesniki-bezglutenowe-jak-francuskie.html