ßßß
            
        
W sosie zakochałam się po uszy: słodko - pikantny z wyczuwalnym aromatem imbiru, z pewnością wrócę do niego:) W lodówce możecie go trzymać do czterech dni. Inspiracja: "Sałaty i sałatki - Encyklopedia Sztuki Kulinarnej", wyd. "Tenten".
Składniki:50 dag pomidorków koktajlowych100 ml oleju rzepakowegoOk. 5 łyżek przecieru pomidorowego2 łyżki mioduCebulaKawałek imbiruPrzyprawy (łyżeczka pieprzu, łyżeczka tymianku, szczypta soli)Pomidorki lekko nacinamy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na minutę, delikatnie obieramy ze skórki.Cebulę i imbir drobno kroimy.Miód podgrzewamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy go z olejem, przecierem pomidorowym, przyprawami, cebulą oraz imbirem. Całość podgrzewamy ok 2-3 min, aż sos zgęstnieje.Zalewamy pomidorki, a gdy sos ostygnie odkładamy je do lodówki na godzinę.Smacznego!