ßßß Cookit - przepis na Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

nazwa

Wykonanie

"Shallots are for babies, onions are for men, garlic is for heroes."
foodreference.com
- Chleb dla pani, khe, khe - kaszle mocno pani w piekarni.
- Paskudny dzień, poniedziałek, przestępny i jeszcze pada, a psik! - kicha sąsiad.
- Jak minął weekend? - pyta szeptem zachrypnięta koleżanka.
Próbuję wśród tych zarazków lawirować, zastanawiając się, kiedy moja kolej na koc, długą kolejkę do lekarza i rachunek w aptece. I burzy się we mnie krew, nie, nie poddam się! Sięgam po domowe sposoby i choć nie wiem czy wojnę z zarazkami wygram, to wierzę, że kilka bitew z pewnością. W tym bojowym nastroju gotuję kremową, rozgrzewającą zupę, w której nuta czosnku jest wyczuwalna, lecz nie dominująca (jeżeli lubicie mocniejszy smak dajcie więcej niż główkę lub zmniejszcie ilość wywaru przynajmniej o połowę). Miseczka tej aromatycznej zupy stawia mnie na nogi i mogę znów walczyć ze światem (i zarazkami). Faktycznie czosnek jest dla bohaterów:) Inspiracja: "Przyślij przepis".
Składniki:
2 litry wywaru mięsnego
Pietruszka
Główka czosnku
Cebula
Marchew
2 łyżki masła
Kostka serka topionego (tylżycki)
4 łyżki kaszy manny
Przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi)
Natka pietruszki
Kilka kromek chleba
Kromki kroimy, rumienimy na suchej patelni. Odstawiamy.
Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle.
Z gorącego bulionu wyjmujemy mięso, odkładamy, dodajemy do niego pokrojone warzywa, gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy podsmażony czosnek z cebulą oraz kaszę manną. Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut.
Obieramy mięso i wraz z serkiem topionym dodajemy do zupy, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, posypujemy pokrojoną natką pietruszki oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/02/zupa-czosnkowa.html