ßßß Cookit - przepis na Nuggetsy w wersji light

Nuggetsy w wersji light

nazwa

Wykonanie

W naszym domu po wizycie u pani endokrynolog zapanowała rodzinna akcja fit :-) W końcu udało mi się nakłonić męża do stosowania bardziej racjonalnego żywienia. Dotąd nie chciał słuchać o zdrowszym przygotowywaniu posiłków. Mięso musiało być usmażone na tłuszczu, a warzywa to lepiej, żeby w ogóle nie istniały, albo przynajmniej, żeby nie leżały w zasięgu jego wzroku. Ja nie miałam siły perswazji...
Tym oto sposobem odchudzamy nasze jedzenie. Ulubione nuggetsy są marynowane w maślance i panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych. Upieczone znalazły uznanie. I o to właśnie chodziło :-)
Składniki:
piersi z kurczaka,
maślanka,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
płatki kukurydziane
sałatka:
czerwona kapusta,
kapusta pekińska,
marchewka,
kukurydza,
papryka czerwona,
czerwona cebula,
jogurt naturalny,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka majonezu,
1 łyżeczka kechupu lub przecieru pomidorowego,
czerwona papryka słodka w proszku,
sól.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko zalać maślanką. Odstawić na minimum 0,5 h. Po tym czasie panierować w płatkach kukurydzianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C około 20 minut.
Czerwoną i pekińską kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z majonezem i kechupem lub przecierem. Doprawić czosnkiem, papryka i solą. Warzywa ułożyć w miseczce, polać sosem. Podawać z upieczonymi nuggetsami.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/nuggetsy-w-wersji-light.html