Wykonanie
W naszym domu po wizycie u pani endokrynolog zapanowała rodzinna akcja fit :-) W końcu udało mi się nakłonić
męża do stosowania bardziej racjonalnego żywienia. Dotąd nie chciał słuchać o zdrowszym przygotowywaniu posiłków.
Mięso musiało być usmażone na tłuszczu, a warzywa to lepiej, żeby w ogóle nie istniały, albo przynajmniej, żeby nie leżały w zasięgu jego wzroku. Ja nie miałam siły perswazji...Tym oto sposobem odchudzamy nasze jedzenie. Ulubione nuggetsy są marynowane w
maślance i panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych. Upieczone znalazły uznanie. I o to właśnie chodziło :-)
Składniki:
piersi z kurczaka,
maślanka,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
płatki kukurydzianesałatka:
czerwona kapusta,
kapusta pekińska,
marchewka,
kukurydza,
papryka czerwona,
czerwona cebula,
jogurt naturalny,1 ząbek
czosnku,1 łyżeczka
majonezu,1 łyżeczka
kechupu lub
przecieru pomidorowego,
czerwona papryka słodka w proszku,
sól.Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Dodać
zioła prowansalskie,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko zalać
maślanką. Odstawić na minimum 0,5 h. Po tym czasie panierować w płatkach kukurydzianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C około 20 minut.Czerwoną i
pekińską kapustę poszatkować,
cebulę pokroić w piórka,
marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a
paprykę pokroić w paski.
Jogurt wymieszać z
majonezem i
kechupem lub przecierem. Doprawić
czosnkiem,
papryka i
solą. Warzywa ułożyć w miseczce, polać sosem. Podawać z upieczonymi nuggetsami.